I skogen

Livet utomhus...

Viktigt med träning!

Ni vet hur det är med träning. Ganska skönt men lite tråkigt. Jag som haft min reumatiska diagnos Ankyloserande Spondartit, A/S, (förr sa man Bechterew) sedan 1994 har ju fått höra alltsedan dess att ”tränar du regelbundet kommer du att må mycket bättre”. Och det är sant. Man mår mycket bättre. Jag promenerar 1-2 gånger i veckan, samma runda, hela tiden. Jag kan nog snart vartenda träd och buske som finns i området med KA5 s vägar och stigar.

Men nu i sommar har det plötsligt hänt något nytt. I juni damp det ner en karta i brevlådan. En karta över Härnön och en bit av fastlandet. På kartan fanns runda ringar märkta med siffror. Den närmaste fanns bara några 100 meter från mitt hus, vid en av kanonerna på salutplatsen. Vad var nu detta? Samla checkpoints stod det. Chans att vinna priser. Man tar med sin karta och går efter den. Söker sin checkpoint, när man hittar den ser man en metallfärgad pinne som är märkt med en siffra och två bokstäver + hittaut.nu. Det är bokstäverna man samlar på och registrerar på nätet, www.hittaut.nu  Från början släpptes 50 st, sedan har man i olika omgångar släppt fler.

Vilket roligt sätt att vara ute. Man får promenera, använda huvudet och man kommer till platser man aldrig varit tidigare. Många med bedårande utsikt, intressanta upplysningar med skyltar att läsa mer. Jag har säkert under denna sommar varit på minst 50 ställen jag aldrig varit i närheten av förut. Alla kan delta, barn som vuxen, kanske inte till alla checkpoints men till många. Det finns 4 svårighetsgrader , blå, gröna, röda och svarta. Lika glad jag blir när jag hittat en ny, lika irriterad blir jag när jag inte hittar. De svarta är svåra. Både terrängen och lite extra gömda. Till alla kan man kanske inte ta sig ensam, men så blir det extra trevligt.
En kaffetermos och några smörgåsar i solskenet på en klippa är ju underbart gott, sen sover man gott den natten. Idag har jag hittat 76 av 79 st, många med hjälp av min dotter och mina vänner som baxat mej hit och dit med glada skratt. Jag är mäkta stolt över att ha fixat att vara med trots min sjukdom. Ett tips till alla som gärna vill vara ute och samtidig se lite nya saker. Risken är stor att man blir besatt!

Inger Frykman

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.